Facebook
ДГ "Мир"
Детска градина в село Дъбник филиал ДГ с.Габерово
Основно меню

Детският имунитет

Детският имунитет винаги е бил важен детайл от здравния диалог, а през последните години се превърна в задължителна тема. Предлагаме един списък с 6 превантивни мерки, които (в допълнение с редовното миене на ръцете и страненето от болни връстници) значително може да понижат риска от боледуване на вашето дете.

1. Изпъстрете менюто

Проучванията са категорични, че пъстрото меню, базирано на зеленолистни и кръстоцветни зеленчуци, дребни горски плодове и цитруси, домати, чушки и кореноплодни, снабдява детския организъм с пъстър набор от витамини, минерали и полифеноли, които регулират имунната функция и могат да способстват възстановяването от инфекции. 

Приготвяйте ястията вкъщи с повече зеленчуци и не пропускайте да въвлечете детето в процеса, така че да засилите интереса му и да намалите вероятността от съпротива срещу изяждането им.

2. Здрави черва – здрав имунитет

Сигурно сте чували, че около 70% от имунната система се намира в червата. Това до голяма степен е вярно и ако чревното здраве е изрядно, имунитетът също ще функционира добре. Освен че са богати на микронутриенти, шарените зеленчуци са и добър източник на фибри. Фибрите, от своя страна, са важна предпоставка за доброто чревно здраве и могат да послужат като пребиотик – храна за полезните бактерии в червата, насърчаваща тяхната численост и многообразие.

Допълнителният прием на пълнозърнести продукти и различни ферментирали храни е още една стъпка в услуга на доброто чревно здраве. Тук леко подсладеното кисело мляко с овесени ядки и горски плодове е само един от възможните варианти, а ако търсите по-висок прием на пробиотици с доказан състав и численост, можете да опитате любимия на нас и децата ни Мулти Шоко Бимби

3. Осигурете условия за пълноценен сън

Адекватният като продължителност и качество сън е стожер на крепката имунна система. Сънят подобрява ефикасността на Т-лимфоцитите, които са в основата на клетъчния имунитет. Проучвания сред близнаци показват, че по-лишеното от сън дете е значително по-податливо на инфекциозни заболявания.  

Ако искате да разберете от колко сън се нуждае вашето дете и как можете да му го осигурите, можете да го направите в статията  за детския сън.

4. Управлявайте и техния стрес

Тръгването на училище е стресов период за всички в семейството, особено в условията на пандемия. А науката е категорична, че подложеното на хроничен стрес тяло е с нарушена способност да произвежда нормален възпалителен отговор и страда от понижена имунна функция. Проучвания при деца показват, че високите нива на стрес в семейството се свързват с потиснат имунитет и по-често боледуване от инфекциозни болести.

5. Окуражавайте движението

В статията за подсилване на имунната система ще се запознаете с факта, че имунитетът и тренировките са свързани по особен начин, при който „повече“ невинаги означава „по-добре“. Проучванията установяват, че прекалено дългите и прекалено изтощителни тренировки са в състояние да нарушат нормалната имунна функция. Това обаче са изследвания, проведени сред спортуващи на високо ниво възрастни хора и професионални атлети.

Движението при децата най-често е под формата на игра и данните за тях сочат, че която и да е двигателна активност е по-добра от никаква двигателна активност. Затова не ги оставяйте прекалено дълго насаме с мобилните устройства, ами ги насърчете да открият удоволствието от спорта. Ако детето ви не е спортна натура или все още не е намерило своя спорт, тогава дългите семейни разходки сред природата са също толкова добър избор в подкрепа на нормалната имунна функция.   

6. Преразгледайте своите навици

Хвърлете един трезв поглед на навиците си и ще можете да добиете относително точна представа какви ще бъдат навиците на детето ви в близко бъдеще. Ако представата ви за пълноценна вечеря е доставена отвън пица, сигурно и тяхната ще бъде такава. Ако движението ви се изчерпва с обикаляне на мола… сещате се. Но

За храната и движението вече говорихме, но има едно друго поведение, за което още не е станало дума, а е може би от най-критично значение за имунитета. Това е тютюнопушенето.  

Химикалите, които се отделят при изгарянето на тютюна, имат силно негативно въздействие върху всички системи в тялото и имунитетът не прави изключение от това правило. Дори пасивното пушене може да повиши маркерите за възпаление и да понижи имунната функция, особено що се касае до респираторни инфекции.

Ако пушите и досега не сте намирали добър повод да спрете, ето ви една повече от основателна причина – направете го не само за собственото си здраве, но и за здравето на детето си.