Facebook
ДГ "Мир"
Детска градина в село Дъбник филиал ДГ с.Габерово
Основно меню

Прием

Предстои постъпване на детето Ви в детска градина! Какво Ви очаква?

Малко са децата, които не срещат никакви проблеми при постъпването им в детската градина. И най-общителното  дете  е малко уплашено, когато за пръв път се озове сред непознати хора. Родителите трябва да бъдат подготвени за реакциите на малкото дете и да ги посрещнат спокойно и твърдо. Подгответе се за не много приятно “представление”, което детето Ви ще  поднесе, ако не първите дни, то след два или три дни. Почти във  всички случаи ще има плач и трудна раздяла. Родителят е необходимо вътре в себе си да бъде уверен в правилността на решението си детето да посещава детска градина, ако не си дава сметка, че това са нормални реакции, той само ще затрудни процеса на адаптация. С вашето притеснение и неувереност, Вие  подавате сигнали на детето, че има за какво да се тревожи.

Добре ще е да съкратите ритуала на раздялата.

С нищо няма да помогнете на детето си, ако дълго го успокоявате, притискате до себе си за последна целувка и обещавате да го вземете първо. Нормалната адаптация на детето към детската градина продължава от една седмица, до един месец. От  решителността на родителите зависи този период да бъде кратък или продължителен.

Как да улесним раздялата  с детето?

Докато го подготвяте за детска градина му говорете какви занимания и забавления го очакват  с децата. Предложете му да си вземе любима играчка, книжка или любим предмет.
Разговорите в тази посока трябва да започнат доста преди постъпване  му. Заведете го в градината, която ще посещава, запознайте го с учителите, с децата, оставете го да постои при тях макар и отстрани.
След като знаете, че раздялата сутрин е трудна, създайте си  “ритуал” за сбогуване - една въздушна целувка,  бърза прегръдка, помахване с ръка през прозореца. Постарайте се раздялата да бъде кратка и бърза.
Когато взимате детето от детска градина бъдете много  внимателни. Добре е то да почувства, че сте очаквали този момент.  Погалете го, целунете го, похвалете го. Покажете, че го обичате.
За щастие, не всички деца преживяват тежко тръгването на детска градина. По лесно се адаптират тези, които не са единствени в семейството. Сравнително бързо се адаптират и децата на работещи родители, лишени от привилегията да имат баба и дядо до тях. Най-лесно се адаптират децата,  когато родителите се държат с тях, като с равноправни.
Все пак, детската градина е един необходим етап от развитието на детето. Така то навлиза по лесно в обществото на своите връстници и социалния свят. Това го прави подготвено за училище и живота.